Ocet to produkt, który jest obecny niemal w każdej kuchni.
Dodajemy go m.in. do potraw, sałatek czy przyrządzając różnorodne sosy. Ponadto niektórzy doceniają jego alternatywne właściwości zdrowotne, stosując go zewnętrznie. Pośród wspomnianych zagadnień warto wiedzieć, że na rynku obecnych jest co najmniej kilka rodzajów octu. Dziś skupimy się na naturalnych odpowiednikach, poznamy ich rodzaje oraz właściwości.
Popularne octy naturalne
Jednym z najbardziej popularnych octów naturalnych jest z pewnością ocet jabłkowy. W naszych kuchniach często pełni rolę zamiennika octu spirytusowego. Jest to produkt, który powstaje w procesie fermentacji octowej. Konkretniej, jest uzyskiwany z moszczu. Może być dodawany do różnorodnych potraw, takich jak sałatki, pasty czy sosy. Co więcej, ocet jabłkowy jest przydatny podczas przygotowywania przetworów, w tym grzybów marynowanych. Poza tym posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, wspomaga odchudzanie oraz reguluje pracę serca. Niestety, spożywanie go w zbyt dużych ilościach może działać drażniąco na błonę śluzową żołądka, dlatego często poleca się rozcieńczanie go. Co więcej, ocet jabłkowy może być stosowany zewnętrznie, np. do pielęgnacji włosów. Wówczas miesza się go z wodą i wykorzystuje podczas spłukiwania.
Warty uwagi jest również ocet balsamiczny. Spożywanie go w odpowiednich ilościach może poprawić kondycję naszego organizmu, ponieważ przyczynia się on do regulacji ciśnienia tętniczego czy poziomu cukru we krwi. Ocet balsamiczny jest znany m.in. z kuchni włoskiej, gdzie stanowi dodatek do serów i owoców. Poza tym może posłużyć jako baza do przygotowywania różnorodnych sosów. W smaku jest łagodny, z delikatną nutą słodyczy i kwaśności. Nie wybija się nadmiernie ponad smak potraw, dzięki czemu wiele osób stosuje go jako alternatywę dla bardziej agresywnych smakowo octów. Jako ciekawostkę można przytoczyć, że ocet balsamiczny był kiedyś stosowany zewnętrznie przy różnorodnych stanach zapalnych skóry.
Mniej znane odmiany octu, jednak wciąż warte uwagi
Rodzajów octów naturalnych jest zdecydowanie więcej, niż te, które do tej pory wymieniliśmy. Wśród mniej znanych alternatyw z pewnością możemy wskazać na ocet ryżowy. To produkt, który jeszcze kilka lat temu stanowił marginalne znaczenie na polskim rynku. Dziś, m.in. za sprawą popularyzacji kuchni japońskiej, jest to obowiązkowy element na półce miłośników sushi. Ocet ryżowy jest łagodny w smaku. Dzięki temu delikatnie zakwasza potrawy, nie wybijając się nadmiernie ponad inne składniki. Stosowany jest najczęściej jako składnik zaprawy ryżu do sushi, jednak równie dobrze odnajdzie się w towarzystwie sałatek, stanowiąc jeden z elementów sosu. Poza tym ocet ryżowy można wykorzystać do mięsnych marynat, ryb czy dań makaronowych. A zawarty w nim kwas octowy przyczynia się m.in. do łagodzenia stanów zapalnych jelit.
Na koniec naszego zestawienia postanowiliśmy zostawić ocet winny. I choć wiele osób może znać wspomnianą nazwę, to tak naprawdę niewielu z nas docenia jego właściwości kulinarne i zdrowotne. Ocet winny, w zależności od składnika, z jakiego jest wyprodukowany, dzieli się na czerwony i biały. Ten pierwszy ma charakterystyczny, kwaskowaty posmak oraz głęboki kolor. Świetnie sprawdza się jako dodatek do czerwonych mięs i warzyw, gulaszów czy jako baza do sosów. Z kolei ocet winny biały jest zdecydowanie bardziej delikatny, zarówno w smaku, jak i kolorze. Za sprawą mniejszego poziomu kwaśności lepiej sprawdzi się jako dodatek do ryb czy delikatnych sałatek. Co więcej, niektórzy przyrządzają z niego nawet napój, który świetnie gasi pragnienie.